Snart slår världens största kartongfabrik upp dörrarna i Grums

September 17, 2018

I Värmländska Grums öppnar Billerud Korsnäs snart sin nya kartongfabrik som kommer att bli den största i sitt slag. Betongarbetet har pågått i ett år och genomförts av Formbetong.

På Gruvön i Värmländska Grums bygger Formbetong tillsammans med NCC Billeruds Korsnäs nya kartongfabrik. Den nya fabriken som går under namnet Next Generation kommer bli den största och modernaste produktionsanläggningen för vätskekartong, förpackningskartong, food service board och vit kraftliner.
Formbetongs uppdrag har bland annat omfattat gjutning av en 400 meter lång hall och av enorma betongfundament för den nya kartongmaskinen, som kostar 6 miljarder kronor. Projektet har totalt krävt hela 60 000 kubikmeter betong och som mest har 380 Formbetongare arbetat samtidigt i projektet.

”Den största utmaningen har varit tiden och volymen. Det har varit många projekt igång samtidigt med flera olika entreprenörer som har arbetat sida vid sida. Det har krävts noggrann planering och nära samarbete för det inte ska köra ihop sig eller uppstå farliga situationer. Överlag tycker jag att det har gått väldigt bra, säger Stefan Söderström, VD på Formbetong.